Пропускане към основното съдържание

Рашидов на среща: Ела бе, д..ба..., их, че си скромен!

"Атака" настоява министърът на културата Вежди Рашидов незабавно да подаде оставка
"Атака" настоява министърът на културата Вежди Рашидов незабавно да подаде оставка. От партията твърдят, че на официална среща с турски и български кинодейци Рашидов е говорил на турски език и е псувал.


От "Атака" разпространиха два кратки видеоклипа от срещата на министъра на културата миналия петък, когато той разговаря с екипа на първия турски сериал "Ездачи", който ще се снима у нас.

В нея участваха режисьорът Сердан Акар, продуцентите Мухарем Гюлмез и Таркан Карлидаг, изпълнителният продуцент от българска страна Габриел Георгиев, Дейвид Варод, изпълнителен директор на "Ню Бояна филм" АД, както и български кинематографисти и журналисти.

От първото клипче става ясно, че в началото на срещата Вежди Рашидов говори на турски език, след което обяснява: "Малко на турски ще говоря и аз знам чужди езици. Да им кажа добре дошли, разбира се".

Нецензурните думи от устата на министъра на културата се чуват, когато Рашидов подканя режисьора и продуцент Димитър Митовски да се присъедини за обща снимка: "Мите, Митовски къде е? Ела бе, д..ба..., их, че си скромен".

"Атака" поиска оставката на министъра на културата Вежди Рашидов. Националистите твърдят, че на официална среща с турски и български кинодейци Рашидов е говорил на турски език и е псувал. Субтитрите във видеото са на партия „Атака“.

"Недопустимо е един министър, представляващ България, да говори на турски език и да използва изключително нецензурен език", твърдят от "Атака".

Министерството на културата веднага излезе с официално съобщение, в което се посочва, че в началото на неофициалната среща с турски и български кинотворци в петък, 22 юни 2012 г. министър Вежди Рашидов поздравил първо на български език всички участници, след това приветствал с „Добре дошли” на турски език гостите от Турция.

"Това беше израз на уважение и приятелство към турските кинодейци", посочват от ведомството.

На срещата е присъствала и видната преводачка от турски език Вера Самарджиева, която е била поканена от Министерството на културата специално, за да превежда по време на цялото събитие.

"Що се отнася до твърденията на Волен Сидеров и Десислав Чуколов за нецензурен език от страна на Ве”жди Рашидов, фактите не потвърждават това, затова окачествяваме думите на двамата депутати като клевета", подчертават от ведомството.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.