Пропускане към основното съдържание

Пропускаш коша за боклук, глоба 1 бон

Пропускаш коша за боклук, глоба 1 бон
Глобата за хвърлени боклуци на неразрешени места ще бъде до 1000 лв. Това решиха народните представители, които приеха на второ четене текстове от законопроекта за управление на отпадъците.



Минималната глоба ще бъде 300 лв. Същата санкция заплашва този, който изхвърля отпадъци, обозначени с маркировка за разделно събиране, в контейнери за смесени битови отпадъци.

Глобата важи и ако тези отпадъци се смесват с други и така се затруднява тяхното рециклиране или оползотворяване, когато в населеното място е създадена система за разделно събиране на масово разпространени отпадъци.

За маловажни случаи виновните ще бъдат глобявани от 10 до 50 лв., срещу издаване на фиш.

Имуществена санкция от 1400 до 4000 лв. е предвидена за едноличен търговец или юридическо лице, което изхвърля неопасни отпадъци на неразрешени места, както и ако нерегламентирано изгаря неопасни отпадъци.

Ако боклуците са опасни, нарушителят ще бъде санкциониран между 10 000 и 50 000 лв.

От 7000 до 20 000 лв. ще трябва да заплати едноличен търговец или юридическо лице, ако не предприема мерки за разделно събиране на отпадъците от лечебните заведения, както и необходимите действия за правилното им съхраняване, транспортиране и обезвреждане.

Същата ще е санкцията за изхвърляне на опасните отпадъци от лечебните заведения на нерегламентирани места или в съдовете за битови отпадъци, за съхраняването им на открито или по начин, който да води до замърсяване на околната среда или да създаде опасност от епидемии.

Тази седмица се очаква парламентът да приеме окончателно законопроекта.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.