Пропускане към основното съдържание

Родители поискаха задължителни часове по религия

Религията да стане задължителен учебен предмет и да се изучава два часа седмично в училище, поискаха представители на два инициативни родителски комитета
Религията да стане задължителен учебен предмет и да се изучава два часа седмично в училище, поискаха представители на два инициативни родителски комитета.


Според Българския родителски комитет и Родителския комитет за духовно-нравствено възпитание, за учениците от първи до осми клас е по-подходящо да изучават своето вероизповедание или предмета "Етика", а от девети клас да учат повече и за другите религии.

Представителите на родителите съобщиха, че са подали жалба в Комисията за защита от дискриминация, тъй като учениците, които иска да учат "Религия", и в частност "Православие", са дискриминирани.

Причината е, че според действащия Закон за народната просвета предметът не е в задължителната подготовка, а е в свободноизбираемата (СИП) и в задължителноизбираемата (ЗИП) подготовка.

В новия законопроект за предучилищното и училищното образование предметът "Религия" трябва да залегне в задължителните учебни часове, но с възможността за избор между традиционните за страната ни вероизповедания или с предмета "Етика", поискаха представителите на родителските комитети.

Те са категорични, че задължителното изучаване на "Религия" няма да наруши светския характер на българското образование, тъй като предметът ще се изучава от учениците в исторически, културен и философски план.

"Който желае да практикува своята вяра, отива в храма и там може да я изучава допълнително, но вече в мистичен и литургичен план", заявиха представители на комитетите по време на пресконференция в БТА.

Елена Иванова, която по професия е микробиолог и член на родителските комитети, отбеляза, че не може учениците да бъдат карани в училище да пишат съчинение на тема кой е Хари Потър, а да не знаят кой е Исус Христос, кои са Светите братя Кирил и Методий, или Свети Иван Рилски.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.