Пропускане към основното съдържание

НЦИОМ: Ламбо стопи Кунева

32% от избирателите биха гласували за кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев и неговото вице Маргарита Попова, ако президентските избори бяха в края на септември, сочи национално проучване на НЦИОМ.

Втори остава тандемът на БСП - Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, които биха получили 18% подкрепа.

На трета позиция с дял от 9% се нареждат издигнатите от инициативен комитет Меглена Кунева и Любомир Христов.
Лидерът на Атака Волен Сидеров засега изпреварва кандидата на СДС Румен Христов с 1% - националистът има 4% срещу 3% за синия му опонент.

В хода на кампанията социолозите очакват известно скъсяване на дистанцията между първите две кандидатпрезидентски двойки.

„С влизането на Стефан Данаилов в кандидатпрезидентската надпревара балотажът между кандидатите на ГЕРБ и на БСП става все по-вероятен. При тази ситуация се редуцират шансовете на Меглена Куневa", коментират от НЦИОМ.

"Освен твърди леви избиратели, Стефан Данаилов привлича и периферен за БСП електорат, което допълнително обърква сметките на борещите се за независими гласове кандидати“, допълват от НЦИОМ.

В началото на юли, когато една от малкото официално обявени кандидатури беше тази на Меглена Кунева, на декларативно ниво зад нея заставаха близо една трета от пълнолетните българи, припомнят от Националния център за изучаване на общественото мнение. Сега обаче симпатизантите на ГЕРБ и БСП се ориентират към собствените си партийни кандидатури.

Най-вероятен за момента е балотаж между кандидатите на ГЕРБ и на БСП. Ако на втори тур Плевнелиев се изправи срещу Калфин, за кандидата на ГЕРБ ще гласуват половината от интервюираните, а за този на левицата – 28%.

„Кандидатите на БСП имат преимущество над тези на ГЕРБ единствено сред хората на възраст над 59 години, сред нискообразованите, сред ромите, сред турците и сред бедните“, посочват от НЦИОМ. Във всички останали социално-демографски групи кандидатите на ГЕРБ са по-предпочитани.

Кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ може да разчита на по-висока вътрешно партийна подкрепа, отколкото тази на БСП, отчитат още социолозите.

Близо 60% от симпатизантите на ДПС категорично имат намерение да подкрепят Калфин на евентуален балотаж срещу Плевнелиев, докато при ромите позициите на двамата са доста близки (38% срещу 34% в полза на Калфин).

Единственият случай, при който турското население е склонно да подкрепи Росен Плевнелиев, е ако негов опонент на балотаж е Волен Сидеров. Сините и привържениците на "Атака" са по-склонни да подкрепят Плевнелиев, отколкото Калфин.

Близо една трета или 31% от симпатизантите на партията на Ахмед Доган обаче все още не са решили за кого да гласуват.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.