Пропускане към основното съдържание

Идеята на Цачева: Изборна ваканция от 12 до 21 октомври

Заради "Избори 2 в 1" Народното събрание да не провежда пленарни заседания от 12 до 21 октомври 2011 година включително.


Това предвижда проекторешение, внесено от шефката на НС Цецка Цачева и заместника й Анастас Анастасов.

Проектът се предвижда да бъде гласуван днес от депутатите.

Той е мотивиран с факта, че в състава на 41-вото народно събрание има народни представители, излъчени на предстоящия вот за кметове, президент и вицепрезиденти, а пленарната трибуна не бива да се използва за предизборна агитация.

"Свидетели сме, че парламентарната трибуна нерядко се използват за предизборна агитация, която попада през новинарските емисии в телевизията и радиото извън предизборните хроники", обосновават се Цачева и Анастасов и допълват:

"От една страна това нарушава правилата на кампанията, а от друга - поставят се в неравностойно положение кандидатите на парламентарно представените партии от тези на извънпарламентарните и инициативните комитети. Точно това налага до изборите да не се провеждат парламентарни заседания", аргументират предложението си двамата.

Преди около месец лидерът на РЗС Яне Янев призова депутатите да не работят около изборите, вчера обаче председателят на БСП Сергей Станишев призова шефката на НС да не ходи по ръба на правилника и да не предлага подобно решение, което той определи като "селски номер" на Цачева.

В началото на днешното заседание от левицата настояха за изслушването в пленарната зала на на вицепремиера Симеон Дянков за текущото изпълнение на бюджета.

Червеният депутат Пламен Орешарски посочи, че това изслушване се налага, защото „изпълнението на бюджета е смущаващо от гледна точка на бюджета на НОИ и средствата в местната власт“.

„При общинските бюджети ситуацията е сложна и би било интересно да чуем вижданията на финансовия министър за очакваните дефицити в тях и как те ще бъдат финансирани”, уточни Орешарски.

По думите му редица общини са в състояние на фалит. Депутатите от мнозинството обаче отхвърлиха предложението на БСП.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.