Пропускане към основното съдържание

ООН осъди антиромските демонстрации в България

Върховният комисариат на ООН по правата на човека осъди днес антиромските демонстрации в България, предаде ИТАР-ТАСС.


"Пропитите с ненавист изявления, които подклаждат антиромски протести, будят голямо безпокойство", каза в Женева говорителят на върховния комисариат на ООН по правата на човека Рупърт Колвил.

"Недопустимо е цяла общност да получава колективно наказание за престъпление, извършено от отделна личност", заяви Колвил.

Той посочи, че правителството на България трябва "на висше политическо равнище публично да възстанови принципа на индивидуалната наказателна отговорност", предаде агенцията.

"Политическите лидери трябва да заемат твърда позиция срещу пропитите с ненавист речи и да гарантират, че полицията ще защитава ромските райони от изпълнение на заплахите за възмездие и преследване", каза говорителят.

Върховният комисариат на ООН по правата на човека засегна и положението в Унгария и Чехия, където също е имало антиромски прояви.

"И в трите страни политически партии с крайно националистически възгледи са използвали възможността, както се съобщава, за да насаждат предубеждения против ромите", каза Колвил.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.