Пропускане към основното съдържание

Депутатите отново влизат в спор за конфликта в Катуница

Очаква се днес депутатите отново да влязат в разгорещени дебати за ситуацията в страната след конфликта в Катуница. По предложение на "Синята коалиция" парламентът трябва да обсъди създаването на временна анкетна комисия за проверка на действията на МВР и правителството по време и след събитията в село Катуница.


Днешното заседание на Народното събрание е в първата сряда за октомври и по парламентарния правилник на него групите могат да предлагат на ротационен принцип точки в дневния ред, които не се гласуват. Първа от това днес може да се възползва "Синята коалиция".

Предложението на десницата е комисията да е съставена на паритетен принцип - по един представител от всяка парламентарна група и от независимите. Според тях звеното трябва да работи за срок от един месец. Под искането са се подписали депутати от БСП и ДПС.

Според десницата комисията трябва да провери защо жалбите, подадени срещу Кирил Рашков, са били спрени и кой е отговорен за това, както и дали има политичeски чадър над него, препятстващ проверката на доходите и имуществото му.

В мотивите си вносителите на искането за анкетна комисия посочват, че Народното събрание трябва да застане в центъра на консенсус между всички институции за предотвратяване на по-нататъшното разгаряне на конфликтите между българските граждани.

Депутатите ще обсъждат и промени в Изборния кодекс

Левицата предлага парламентът да обсъди три проекта за промени в изборния кодекс - един на ДПС и два на представители на БСП. Лютви Местан от ДПС предлага уточнение на знака "Х", с който избирателите могат да отбелязват вота си. Той иска за "Х" да се приема "всяко пресичане на две линии в една точка, което изразява по еднозначен начин волята на избирателя".

Мая Манолова от БСП предлага изменения, насочени към осигуряване на публичност и прозрачност в дейността на изборната администрация. Тя иска на заседанията на Централната избирателна комисия (ЦИК) да могат да присъстват представители на гражданското общество и да обявява стенографски протоколи от заседанията си. Според нея противното, каквато е досегашната практика, създава впечатление за партийна пристрастност и липса на обективност.

"Присъствието на наблюдатели на заседанията на избирателните комисии и публичното оповестяване на протоколите от заседанията на ЦИК ще дисциплинира членовете им и ще гарантира по-високата степен на обективност в техните действия, респективно - повече независимост от директивите на партийните централи", смятат вносителите. Те предлагат още да се забрани използването на държавната и общинската администрация и ресурси за целите на предизборната кампания.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.