Пропускане към основното съдържание

Ще влезем в Еврозоната, когато видим правила там

Ще влезем в Еврозоната само, когато там видим правила. В противен случай от място за стабилност там се получава едно място за даване на пари, за подпомагане на закъсали, а целта е съвсем друга. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на българо-чешки бизнес форум в Прага.



Той представи условията за инвестиции в България и повтори мнението си за налагане на общи правила при подпомагане на изпадналите във финансов колапс държави. Премиерът разви идеята си за препоръка към ЕС страните, които изпитват затруднения, да намалят пенсиите и заплатите си до равнището на тези в България, Румъния или Чехия, до стабилизирането им.

Няма да дадем да се отвори дума в ЕС на тема данъци, каза Борисов и призова чешките фирми да идват в България, да създават нови работни места и да инвестират в икономиката.

Подкрепата за Шенген не е подкрепа за България, а за европейския принцип, заяви Борисов. За всички е ясно, че България и Румъния са жертва на нова политика, на нещо ново, което се прокрадва в ЕС, цитира Борисов чешкия президент Вацлав Клаус, с когото разговаря преди бизнес форума. Ако се допусне подобно нещо, ще има проблеми в следващите месеци и години, прогнозира премиерът.

Министър-председателят се спря на темата "зелена енергия", като отбеляза, че регулаторът /ДКЕВР/ в момента вдига цената на тока, за да може да плати подписваните в миналото договори. По думите му България отдавна е изпълнила квотите за "зелена енергия".

Най-големите компании от цял свят се засилиха да инвестират у нас и то защото плащаме по 800 лв /за мегават/, коментира Борисов. Според него само на пръв поглед електроенергията от соларните паркове изглежда евтина. "Слънце и ток без пари, само че не е без пари, а е 800 лв за мегават при положение, че АЕЦ "Козлодуй" продава електроенергията по 45 лв. за мегават”.

Според Борисов проблемът е в съществуващия закон за възобновяемите енергийни източници. Той препоръча на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев, който участваше във форума, да се подготви нов закон.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.