Пропускане към основното съдържание

€8 млн. вноската ни за ПРО-то над Европа

Участието на страната ни в щатския противоракетен щит в Европа ще ни струва 8 млн. евро за първия етап от изграждането му.


Това стана известно от изявление на Аню Ангелов след състоялата се в Брюксел среща на министрите на отбраната в страните от НАТО.

Системата за противоракетна отбрана ще се изгражда на няколко етапа. Първият от тях се оценява на около 200 млн. евро. Държавите трябва да осигурят тези средства според дела им в цялостното финансиране на алианса.

Министър Ангелов изключи друго участие на България в щита на НАТО, включително инсталиране на елементи на наша територия.

Разполагането на такива елементи вече е решено, определени са страните, които ще ги приемат, като сред тях са Турция, която ще участва с радар, и Румъния, където ще се поставят ракети прехващачи.

Според договора на територията на военновъздушната база Девеселу в северната ни съседка ще бъдат разположени елементи на американската система за ПРО със земно базиране. Системата ще бъде обслужвана от 200 американски военни.

Разполагането на ракетните системи в Румъния ще започне през 2015 г., посочва Ройтерс.

ПРО-то ще бъде една от основните мисии на НАТО. Чрез нея ще се осигури адекватна защита на територията и на населението на страните членки на ЕС от балистични ракети.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.