Пропускане към основното съдържание

Първанов пред Обама: Махнете визите!

Президентът Георги Първанов е поставил темата за отпадане на визите за българите, пътуващи за САЩ пред американския президент Барак Обама.
Държавният ни глава участва снощи в работната вечеря на президентите от ХVІІ-та Среща на държавните ръководители на страните от Централна Европа, която се проведе в полската столица Варшава.
„Смятам за необходимост в двустранен план да се потърси относително бързо решение на визовия въпрос. Приляга ни като на съюзник този въпрос да бъде разрешен", коментира държавният глава.
Пред Барак Обама Първанов е поискал още и засилване на американските инвестиции в България. Той е поставил въпроса и за необходимостта от активна политика на САЩ по отношение на диверсификацията на енергийните източници и трасета в Европа.
"При затрудненията, които има “Набуко”, предвид на колебанията на някои от страните – източник на природен газ, предвид необходимостта от една по-категорична позиция по темата за трасетата, мисля че позицията на САЩ би била от полза", коментира президентът след участието си в международната конференция “Балканите в Европа и света през ХХI век”.
Държавният глава посочи също, че самото присъствие на президента Барак Обама на един форум на регионалните лидери е ясна демонстрация на трайния ангажимент на САЩ към нашите страни.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.