Пропускане към основното съдържание

Режимът в Либия готов за безусловно спиране на огъня

Режимът в Либия е готов без условия да преговаря за мир, съобщава британският Independent, позовавайки се на писмо на либийския премиер Ал Багдади ал Махмуди до няколко правителства.

В писмото се предлага незабавно прекратяване на огъня, което да бъде контролирано от ООН и Африканския съюз, преговори с опозицията без предварителни условия, амнистия и нова конституция.
В същото време заместник-външният министър на Либия Халед Каим, цитиран от Daily Telegraph, признава, че в разговорите за бъдещето на страната всички варианти са на масата. Все пак полковник Кадафи не обмислял незабавното си оттегляне.
Президентът на САЩ и премиерът на Великобритания в сряда за пореден път подканиха Муамар Кадафи да се оттегли от властта.
Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун също поднови призива си към либийските власти за „реално примирие” и „сериозни преговори” по време на среща на Африканския съюз в Адис Абеба, Етиопия.

„Снощи отново говорих продължително с либийския премиер, за да изслушам притесненията му за скорошната интензивна кампания с бомбардировки”, заяви Бан по време на откриването на извънредната среща.
„Повторих спешната нужда от преход към правителство, което напълно да отговаря на стремежите на либийския народ”, каза генералният секретар на ООН.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.