Пропускане към основното съдържание

Проблемните кредити увеличени със 140 млн. лв. през април

Лошите и преструктурираните кредити* са се увеличили със 140,1 млн. лв. през април 2011 г., показват изчисления на Investor.bg на база данни на БНБ.

Така слабият ръст на проблемните кредити със само 30-40 млн. лв. месечно през февруари и март не доведе до месец с намаление, а до нов импулс на увеличение.

За последните 12 месеца увеличението на лошите и преструктурираните кредити е с 2,44 млрд. лв. до 7,74 млрд. лв.

Към 30 април 2011 г. делът на лошите и преструктурирани кредити възлиза на рекордните 19,34% от всички отпуснати (без овърдрафтите, при които според методологията няма лоши и преструктурирани кредити).

Най-голям дял имат проблемните кредити при фирмите, където той е 20,5%, докато при потребителските е 18%, а при жилищните 17,03%, като и при трите типа кредити процентът е рекордно висок.

БНБ обявява дела само на лошите кредити (без преструктурираните) към края на всяко тримесечие и към 31 март 2011 г. той достигна рекордните 12,93%.

Увеличението на проблемните кредити не е изненада на фона на продължаващия спад в икономиката. Потреблението намалява с 2,1% на годишна база през първото тримесечие на 2011 г., а спадът на тримесечна база е с 1,2%, показаха данни на НСИ.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.