Пропускане към основното съдържание

Първанов: "3 в 1" не е добра комбинация

България ще изгуби, ако има предсрочни парламентарни избори наесен, защото това означава, че действащото правителство трябва незабавно да се разпусне и да започнат консултации, задължителни по конституция.
При липса на резултат от преговорите ще трябва да се назначи служебно правителство. Подобен вариант няма да помогне за стабилността на държавата, а и един фрагментарен парламент само би задълбочил кризата.
Това е позицията на президента Георги Първанов по изказването на премиера Бойко Борисов, че сценарият за президентски, местни и предсрочни парламентарни избори е възможен.
"Искам да ви уверя, че аз бих изпълнил своя конституционен дълг – такова правителство ще има, но България ще загуби най-малко пет месеца до изборите, ще бъде без правителство със солиден парламентарен тил и без гаранция, че след изборите може да се направи едно действено мнозинство и работещо правителство, защото при един фрагментаризиран парламент нещата могат да отидат още на по-зле, което означава в условията на криза задълбочаване на тези процеси. Така че аз не мисля, че това е добрата перспектива за България", заяви президентът Първанов.
Президентът обясни, че нещата понякога не зависят от субективните ни желания, а от обективните процеси.
"Когато едно правителство разбере, че не може да управлява според неговите намерения и програма, и когато хората, гражданите, избирателите пък не искат да бъдат управлявани постарому, разбирате, че перифразирам една известна максима, то тогава нещата отиват към един подобен вариант", заяви Първанов.

Още по темата

Според Първанов, ако ГЕРБ не промени конфигурацията си на управление, е въпрос на време да се стигне до консултации. Но дали БСП като втора парламентарна сила ще успее да състави кабинет?
"Не очаквам някой друг да може да реализира кабинет и не би било реалистично да очаквам това", отбеляза президентът.
Президентът коментира и последените данни на социолозите, според които ГЕРБ отново са водеща политическа сила, с възможност за пълно мнозинство в следващия парламент.
Той обясни, че от 2001 г. е скептичен към предизборните проучвания. Тогава социолозите му предричаха 3-4 място в президентската надпревара.
"Нека не се базираме на социолози, когато говорим за управление и за по-сериозна политика", заяви Първанов.
Държавният глава участва в юбилейна сесия, посветена на 50 години от създаването на първия изчислителен център в България в БАН. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.