Пропускане към основното съдържание

Русия иска фиксирана цена за ”Белене”

Русия остава на позицията си за фиксирана цена на АЕЦ "Белене", обявиха от "Росатом". Те отново увериха, че проектът отговоря на най-високите стандарти за сигурност.

Това стана ясно по време на видеоконференция от Москва между служители на руската компания и експерти на Европейската комисия от Брюксел и Лондон.

На предстоящата среща на Г-8 пък руският президент Дмитрий Медведев ще лансира нова иницианива за ядрена безопасност, която предвижда повече отговорности за правителствата в страните с атомни централи, предаде БНР.

България беше многократно спомената сред държавите, в които Русия планира да строи нови ядрени мощности, отговарящи на най-високите стандарти за безопасност.

"Няма причини заради поуките от АЕЦ "Фукушима" да променяме нищо в плановете за "Белене", защото централата е проектирана така, че да устои на всякакви възможни предизвикателства и инциденти. Сега сменяме формата за определяне на стойността – цената ще е фиксирана и няма да се променя, докато не завършим строителството”, каза зам.--директорът на "Росатом" Кирил Комаров.

Български представители вече определиха този вариант като по-скъп и неизгоден. До този момент е известно, че България настоява за цена от 5 млрд. евро, докато Русия настоява да получи 8-9 млрд.

Още по темата



Синята коалиция най-вероятно ще се готви за вот на недоверие към правителството, ако се подпише проектът АЕЦ "Белене". Това прогнозира Румен Христов - заместник-председател на СДС и кандидат на синята партия за президент. Според него проектът "Белене" е ненужен за България и се превръща в изключително скъпо удоволствие."Ние казваме "не" на не толкова сигурната и не толкова ефективна руска атомна енергетика", заяви той.


 Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.