Пропускане към основното съдържание

Мюфтийството ще съди Сидеров

Главно мюфтийство планира да заведе граждански иск срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров за причинени материални и нематериални вреди. Това заяви днес юрисконсултът на мюсюлманското вероизповедание Асан Имамов.

Гражданското дело ще бъде заради боя в петък миналата седмица между атакисти и мюсюлмани пред столичната джамия.

Искът ще е по-скоро символичен, отколкото да търси някаква облага, уточни Имамов. Той най-вероятно ще бъде заведен след около две седмици.

"Всички мюсюлмани биват наричани "терористи", което нас остро ни обижда", каза главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи на пресконференция на ръководството на вероизповеданието. Той смята, че трябва да се направи нещо сериозно по този въпрос, "защото истината трябва да възтържествува".

Хаджи заяви, че те остро осъждат провокациите, които бяха отправени в петък и призова целия български народ да се противопостави на тези действия, тъй като те водят до потъпкване на светостта на нашата родина.

Главният секретар на мюфтийството Хюсеин Хафъзов съобщи, че след случилото се от миналия петък мюсюлманите в България са раздразнени. Те споделяли с него, че "това е може би подготовка за нещо по-голямо, което е насочено "срещу нашите свободи, срещу нашата религия, срещу нашия етнос".

Още по темата



"Може би тази паника не е всеобща и всеобхватна, но има настроения, хората са доста сериозно раздразнени", каза Хафъзов. Той посочи, че те са обидени от това отношение, но "никой не се е организирал, никой не смята по някакъв начин да се противопоставя".

От вероизповеданието напомниха, че мюсюлманите в София са" много" - 20 000 - 30 000 души, а в джамията има място за 700. Затова има нужда от втора джамия, за която вече имало проект и закупено място, но от години общината не правила нищо по въпроса.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.