Пропускане към основното съдържание

Младенов не вярва безработните у нас да са 12%

Нивото на безработицата у нас до края на май за първи път от няколко месеца ще бъде под 9%.
Това коментира пред журналисти социалният министър Тотю Младенов по повод на оповестените от НСИ данни, че нивото на безработица у нас стига 12 на сто за първите три месеца на годината.
Младенов обаче оповести други данни: през януари безработните са били 9,78 на сто, на 25 май Агенцията по заетостта отчита 9,06%, а днес нивото било паднало до 9,02 на сто. "Това представляват 334 262 души", каза той.
Младенов добави, че днес е разговарял с шефката на НСИ Мариана Коцева, която не могла да му даде актуална информация какво е нивото на безработицата този месец.
Министърът заяви, че в закона са записани три условия, по които хората се определят като безработни – да нямат работа, активно да търсят такава и в двуседмичен срок да имат готовност да започнат да работят.
Младенов посочи, че НСИ нямали инструмента за отчитане на безработицата, с който работи единствено Агенцията по заетостта.
"Нека да не се изземват функции", призова министърът.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.