Пропускане към основното съдържание

Токът ще поскъпне с до 1.5% от юли

Цените на електричеството за крайните потребители ще се увеличат с около 1–1.5% от началото на юли, съобщи пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

"Няма основание за големи корекции в цените на трите електроразпределителни дружества", смята Семерджиев. По думите му от 1 юли ще има леко повишение на зелената добавка в сметките на потребителите. В момента за всеки киловатчас екоенергия потребителите плащат допълнително 0.3 ст. без ДДС.

Обсъдените днес нови преференциални цени за тока от възобновяеми източници (ВЕИ) гарантират, че в следващите години делът на субсидиите за зелена енергия ще е все по-малък, увери обаче Семерджиев. По новия закон за ВЕИ енергийният регулатор може всяка година свободно да увеличава или намалява изкупните цени на зеления ток, без да се съобразява с досегашното 5-процентно ограничение за промяна на тарифите. Стимулирането ще се запази, но при по-ниски разходи за обществото, обясни предимството на новото законодателство шефът на енергийния регулатор.

Най-рязката промяна в преференциалните тарифи е при фотоволтаичните централи. От 1 юли инсталациите с мощност над 200 киловатпика ще продават екоенергията си на около 30% по-ниска стойност  - до 485.60 лв. на киловатчас без ДДС. Семерджиев обясни тази стойност с рязкото намаляване на капиталовите разходи по такива проекти в цял свят.
Това е втората промяна на регулираните изкупни цени в рамките на три месеца и тя се налага заради приемането на новия закон за ВЕИ.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.