Пропускане към основното съдържание

Лидерът на либералите в ЕП призова България да помисли за забрана на "Атака"

’’Българските власти трябва сериозно да помислят за забрана на партия "Атака" и да предприемат необходимите мерки за наказване на извършителите на расисткото нападение, както и на тези, които подклаждат расизъм." Това е заявил лидерът на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европарламента Ги Верхофщад във връзка със сблъсъците пред столичната джамия "Баня Башъ" по време на петъчния митинг на "Атака".

Изявлението му беше разпространено от пресцентъра на ДПС, чиито евродепутати също са в групата на АЛДЕ. То е качено и в официалната страница на групата.

"Правото на религиозно изразяване на всички граждани на ЕС трябва да се спазва, а това включва и България. В едно цивилизовано общество е недопустимо да има оправдание за такъв тип екстремистки и расистки поведения", заявява още Верхофщад.
Ако бъдат събрани достатъчно данни за насаждане на етническа омраза и за проповядване омраза на религиозна основа, освен повдигане на обвинения прокуратурата може да поиска забраната на политическа партия "Атака", позовавайки се на закона за политическите партии. Това заяви пред БНТ в неделя градският прокурор на София Николай Кокинов. До утре той е разпоредил да му бъдат докладвани материалите, събрани във връзка с инцидента пред джамията в София и сбиването на Волен Сидеров с депутата Корман Исмаилов в предаването "Неделя 150" на БНР.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.