Пропускане към основното съдържание

Екстремизъм не е равно на ислям, твърди бивш шеф на ДАНС

"Опасно е да се търси причинно-следствена връзка между екстремизма и исляма като религия и джамиите като места, където част от българските граждани изповядват своята религия".
Това каза в интервю за "Фокус" бившият председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Цветлин Йовчев.
По думите му – подобно нещо е грешно и е изключително опасно.
"Това е наливане на вода в мелницата на засилването на противопоставянето, омразата и нетърпимостта, което, мисля, е крайно неприемливо в съвременното общество", каза той.
Трудно се работи по радикален ислям, призна още Йовчев.
"Не е възможно държавата да реагира със средствата, с които действат екстремистите и, не дай си Боже, терористите. Не може на насилието да се отговори с насилие, на омразата – с омраза. По тази причина механизмите, с които държавата може да се бори с тази заплаха, са като се опитва да минимизира и да неутрализира причините, пораждащи това явление", допълни той.
По думите му в българското общество Възродителният процес е нанесъл една много сериозна и много тежка рана.
"При част от българското общество, която беше засегната от този процес, е явно в каква посока въздейства той. В друга част, особено в интелигенцията, той отвори една много сериозна рана. Чувство за вина. И българското общество в момента не е подготвено да възприеме, че съществува такава заплаха. Това също е следващата причина, поради която се работи много трудно", каза Цветлин Йовчев.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.