Пропускане към основното съдържание

Маргарита Попова: Има намеци за корупция при помилванията

Няма категоризация на престъпления, за които може или не може да се помилва, обяви вицепрезидентът Маргарита Попова в предаването "Седмицата" на Дарик радио.

Според нея, за да бъдат публикувани имената на помилваните от предшественика й Ангел Марин, трябва да има промяна на нормативната база. Тя е "за" подобна промяна.

На въпрос бизнес ли е помилването, Попова отговори, че има основание за намеци за корупция. „Защото хората не знаят какво точно представлява помилването и как е правено, затова прозрачността ще даде възможност за по-малко такива намеци”.

Скандалът с помилваните от вицепрезидента Ангел Марин избухна преди дни, след като бяха разкрити данни, че по време на своя мандат е помилвал 533 осъдени престъпници.

В интервю вчера Маргарита Попова съобщи, че не e открила указ на президента Първанов за официалното упълномощаване на вицепрезидента Ангел Марин с правомощия по помилване и даване на българско гражданство. Липсата на подобен документ на практика означава, че всички издадени от него укази за периода 23 януари 2007 - 22 януари 2012 г. са противоконституционни.

Според нея дебатът по тази тема създава излишен хаос, тъй като нямало как да се върне времето назад.

Ако някой реши, че има извършени нарушения може да се обърне към Конституционния съд. "Дори и КС да се произнесе по това, то ще действа само занапред”, подчерта вицепрезидентът Попова.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.