Пропускане към основното съдържание

Аню Ангелов: Над 3000 военни аут от армията до края на 2012

Общо около 2700 кадрови военнослужещи и 400 цивилни служители ще бъдат съкратени през 2012 година, обяви военният министър Аню Ангелов.


Това намаление представлява 30 процента от предвиденото в плана до 2014 г. на щатни длъжности в армията.

На голяма част от военните в закриваните гарнизони - Мусачево и Враца, е дадена възможност да продължат да служат в други гарнизони, отчете министърът.

„Тази година по плана за развитие на въоръжените сили се пристъпва към трансформиране на формированията от тактическото звено - бойни, поддържащи, осигуряващи подразделения“, уточни Аню Ангелов.

През 2012 година се предвиждат повече учения - както у нас, така и в чужбина. Общо 5500 военни ще участват в учения зад граница, а в България ще има 22 българо-американски съвместни подготовки, с участието на 4000 български военни, уточни Ангелов.

Планирано е с 10% да бъдат увеличени летателните часове във ВВС в сравнение с 2011 година.

През миналата година в операции и мисии в чужбина са участвали общо 1739 български военни.

Участието ни ще продължи и през настоящата година, но със 165 души по-малко.

Причините са приключилата операция по оръжейното ембарго над Либия "Обединен защитник" и планираното прекратяване на участието на два български медицински екипа в Херат, Афганистан.

Аню Ангелов заяви още, че ще разговаря с президента Росен Плевнелиев за възможни кандидатури за ръководител на служба "Военна информация".

В момента заместник-директорът на службата Веселин Иванов изпълнява функциите на директор. Министърът заяви, че още не е решил кого да предложи за длъжността.

Ангелов е представил пред състава на НРС новото ръководство - заместник-директор, който ще изпълнява и задълженията на директор до назначаването на титуляр - бригаден генерал Драгомир Димитров, и заместник-директора полк. Георги Миленов.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.