Пропускане към основното съдържание

Само 7-8% скок в цената на тока отпускат от ДКЕВР

След слуховете за 10, че дори и 20% скок в цената на тока, днес шефът на енергийния регулатор (ДКЕВР) Ангел Семерджиев обяви, че увеличение на цената на тока ще има.


"Но няма да допуснем то да е с повече от 7-8% от 1 юли 2012 г.", категоричен бе той.

Семерджиев посочи, че страната ни е остров на евтина електроенергия спрямо цените в региона и това не може да продължи дълго време.

"Скоро ще е ясно по какъв начин се е отразила стачката в "Мини Марица-Изток" върху свързаните с мините предприятия и върху цената на тока, очаква се справката за това да е готова идната седмица", каза той.

"Загуби при всички положения има, но при този срок на стачката отражението върху цената на тока ще е минимално и това няма да е определящ фактор за поскъпването на енергията", смята председателят на ДКЕВР.

Семерджиев припомни, че в енергийната система от август миналата година вече работи и ТЕЦ "AES Гълъбово", чиято енергия обаче е по-скъпа.

По думите му от значение за цената на тока е и количеството купувана "зелена" електроенергия.

Все още обаче нямало яснота колко ще е повишението на цената на тока на едро, какво ще е увеличението за разпределението на енергията и съответно колко ще е крайната цена за битовите потребители.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.