Пропускане към основното съдържание

10 общини бедстват, 121 населени места още са без ток, 7 - без вода

В 10 общини в страната - Своге, Годеч, Ловеч, Иваново, Лисичево, Батак, Велинград, Баните, Попово и Смолян остава бедственото положение заради снега, който блокира страната.


121 населени места са без ток по данни на електроразпределителните дружества. Отстранени са аварии в други 243 селища.

Други седем населени места са без вода.

Затруднен достъп и доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост има в 15 населени места от област София, като най-тежка е обстановката в общините Годеч и Своге при снежна покривка от 80-100 см.

"Остава призивът към гражданите – на който не му се налага да пътува, да не пътува", съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред Би Ти Ви.

Затворен е участъкът между Шумен и Варна по магистрала "Хемус", затворен обаче е и обходният път, защото шофьорите могат да загубят трасето от многото снегонававания.

Забранено е движението на всякакви превозни средства в област Добрич. Отворен остава единствено пътят, който свързва Добрич с Албена и Златни пясъци.

Затворен е и участъкът Нова Загора – Стара Загора след катастрофата там вчера, пътят се почиства и вероятно ще бъде отворен по-късно днес.

Дюлинският проход е забранен за движение на товарни автомобили.

Такава е картината в страната след продължителните снеговалежи. През нощта валежите в Западна България започнаха да спират, но в Дунавската равнина и в Източна България обстановката остава усложнена. Очаква се днес снеговалежите да спрат в цялата страна.

Остава в сила забраната за движение по републиканската пътна мрежа на всички видове тежкотоварни превозни средства над 10 тона. Товарните автомобили, пропускани през границата на България с Гърция и Турция, се спират на паркинги в района на ГКПП и вътрешността на страната. Репортаж на Би Ти Ви обаче показа шофьори на ТИР-ове, които не спазват забраната и изнервени напускат паркингите край бензиностанциите пред очите на служител на Пътна полиция.

Почистени, но заснежени са пътните настилки на магистралите "Тракия", "Хемус", "Марица" и "Люлин". През Петрохан, Превала, Рожен, Пампорово, Печинско, Хаинбоаз и Ришкия проходи превозните средства трябва да са с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета.

Дунав мост е отворен за леки автомобили, пътят е почистен и опесъчен. Няма струпване на ТИР-ове. Все още обаче е затворен пътят от Гюргево за Букурещ.

Няма общини, откъсната от света, като се изключи територията на област Добрич, където са затворени всички пътища, освен към Варна, поясни министър Попова.

По думите й граждани все още са блокирани в автобус, влязъл в затворен за движение проход в Бургас. Двете снегорини, изпратени да го издърпат, също са имали проблеми, но вече го изтеглят. "Хората са там, Гражданска защита ме увериха, че всичко е наред", допълни Попова.

Описа и усилията на пътната агенция да се справи със снегонавяванията във Варна. "Ситуацията беше много тежка, говорих и с шофьори, които разказваха как за секунди ги затрупват снегонавяванията, наложи се да се движим със снегорини и от двете страни, включително в платното за обратно движение, но колите са изтеглени. Призовахме дори хората да оставят колите си и за ди евакуираме, те отказаха, което е разбираемо, но вече са изтеглени", допълни министърът.

48 души са приети в центъра за кризисно настаняване на Столична община.

Тази сутрин от Централната автогара в София не са потеглили автобусите за Сандански, Ловеч, Монтана и Плевен, съобщиха за БТА от автогарата.

Към всички останали направления, които са по разписание, ще потеглят автобуси. Автобуси ще тръгнат и към Русе, Силистра, Варна, Добрич, Шумен и Разград, както и за източните части на Южна България.

Движението при влаковете е при зимни условия, има закъснения, но отменени влакове има само в участъка Велинград – Добринище. Няма да допуснем пътници да останат между гарите, увери Христо Иванов, директор "Експлоатация" в БДЖ "Пътнически превози, пред БНР.

За последното денонощие звената на гражданска защита са реагирали на 448 сигнала за произшествия, от тях - 71 пожара и 365 спасителни дейности, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура". Най-голямо е натоварването им в Русенско, където се е работило по 35 сигнала.

Поради снегонавявания са затворени за движение пътищата Баирбаши-Кичево, Баирбаши-Ветрино, Варна-Добрич, Варна-Девня, Девня-Дъбравино, Старо Оряхово-Обзор.

Заради обилен сняг са затворени пътищата Казачево-Дебнево-Велчево, Шипково-Рибарица, Брезник-Божурище, Брезник-Сливница, Любеново-Никопол, Гривица - Згалево, връх Шипка-връх Бузлуджа, гр. Шипка - Шейново, Стара Загора-Нова Загора, Мъглиж -Гурково, Шумен-Варна, Златна нива- Войвода, Петолъчката-Бургас.

Временно затворен за движение е пътят Велико Търново - Свищов, както и пътищата Церова вода - Раковица, Валичево-Горна Козница-Бобовдол.

Затворен за всички моторни превозни средства е пътят Перник - Кюстендил в участъка Извор-Драгомирово.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.