Пропускане към основното съдържание

ГЕРБ връща гласа на Плевнелиев за конфискацията

В новата комисия за конфискация на имуществото все пак ще има представител на президента. До това решение достигнаха депутати от ГЕРБ, след като деликатно бяха заплашени от новия президент Росен Плевнелиев, че ще наложи вето на проектозакона за конфискацията.


В сегашния си вид проектът, внесен от народни представители от ГЕРБ, предвижда, че четиримата членове на комисията ще се избират от парламента, а председателят й - от премиера.

Откакто съществува орган, който проверява за престъпно имущество, обаче в него е имало представител на държавния глава. Така и той има думата при вземането на решения за незаконното богатство, припомня „Труд”.

В интервю пред в. “Капитал” Плевнелиев нарече отпадането на квотата му “грешка”. “Абсолютно съм убеден, че когато се чуят нашите аргументи, тази позиция ще бъде променена”, заяви той.


Според него “президентът има своята силна дума и в тази толкова важна тема за липсата на справедливост”. След което настоява: “Надявам се това да не е първият случай, в който “ще наложа вето, защото президентството трябва да има представител в тази комисия. Важно е за българите”.

Резултатът бе незабавна реакция от страна на шефката на парламентарната правна комисия Искра Фидосова. Тя обясни, че лично ще внесе поправка, която ще върне на държавния глава правото да излъчи свой представител в комисията за конфискация.

За приемането на нов закон, който да позволи отнемането на незаконно придобитото имущество, без да се чака присъда, настояват от Еврокомисията. Проектът за отнемане на необяснимото богатство веднъж беше отхвърлен от парламента и се наложи преди внасянето на последния му вариант премиерът Бойко Борисов специално да нареди на депутатите от ГЕРБ този път да не отсъстват при гласуването му.

Проектът предвижда да се конфискува имуществото само на обвиняемите за около 70 тежки престъпления. До отнемане ще се стига само ако законните доходи и собствеността на обвиняемия се разминават с поне 250 000 лв.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.