Пропускане към основното съдържание

Началникът на кабинета на Първанов и двама зам.-министри стават посланици

Първата група от 24 нови посланици е съставена от 21 дипломати от кариерата. По този начин Министерство на външните работи за момента изпълнява изискването поне 80% от назначенията да са вътрешни. Това каза след изнесеното заседание на кабинета в Пазарджик външният министър Николай Младенов.


Той добави, че шестима от групата поемат страни на Балканите, а десетима ще бъдат в държави, членки на ЕС. "Причината е, че това са ключовите приоритети за България", уточни Младенов. Той обяви, че следващите до три седмици вероятно ще бъдат обявени и други две групи от нови посланици.

Седемнадесет дипломати от настоящата група ще заместят посланици, които са били агенти на бившата Държавна сигурност.

Като посланици заминават двама от заместник-министрите на външните работи. Константин Димитров ще поеме мисията в Лондон, а Димитър Цанчев - постоянното представителство в Брюксел. Посланик в Рим пък заминава съветникът на премиера по европейските въпроси Ангел Чолаков.

Сред назначените посланици, които не са служители на МВнР или дипломати, е началникът на кабинета на Георги Първанов ген. Никола Колев. За него Младенов обяви, че е участвал в ключовите преговори на България за присъединяването на България в НАТО и държавата е инвестирала много в него. С това той е заслужил посланическия пост в Холандия.

Другите две "външни назначения" са на Кирил Маричков-младши във Ватикана и депутата от ГЕРБ Красимир Минчев в Киев.

Останалите назначения
Ради Найденов - Берлин
Елена Шекерлетова - Виена
Катя Делева - Претория
Маргарита Ганева - Братислава
Бисерка Бенишева - Прага
Иван Петков - Скопие
Иван Пиперков - представителство ООН в Женева
Стефан Тафров - представителство ООН в Ню Йорк
Румен Петров - Кайро
Емилия Кралева - Атина
Борис Борисов - Сана
Пламен Шукюрлиев - Пекин
Ангел Димитров - Белград
Веселин Вълканов - Брюксел
Александър Олшевски - Кувейт
Александър Филипов - Букурещ
Ангел Ангелов - Сараево
Димитър Арнаудов - Тирана

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.