Пропускане към основното съдържание

Първанов предава властта на Плевнелиев

Церемония по встъпване в длъжност на новия президент Росен Плевнелиев започна в София. На нея Плевнелиев ще приеме поста от досегашния държавен глава Георги Първанов.

Президентът Първанов прие за последен път строя на почетния караул от представителните части на Българската армия. Той се поклони на националното знаме и поздрави гвардейците.

Новият президент Росен Плевнелиев също прие строя, поклони се на знамето и поздрави почетния караул.

Сред присъстващите на церемонията са председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, министри, депутати, президентът Желю Желев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, главният прокурор Борис Велчев, висши духовници и висши военни, дипломати, представители на екипите на президентите Първанов и Плевнелиев. На церемонията присъстват също еврокомисарите Кристалина Георгиева и Йоханес Хан, които са на посещение у нас.

В речта си президентът Георги Първанов посочи, че президентската институция е млада, но стабилна със своите утвърждаващи се традиции. Вярвам, че събраните тук, сме обединени от разбирането, че България е имала и трябва да има силен, активен, действен и работещ президент, посочи Георги Първанов. Първанов пожела на Плевнелиев да продължи усилията за утвърждаване на президентската институция, за да не се превърне в "декоративна".

Президентът Росен Плевнелиев посочи, че миналото ни учи, че сме успявали само тогава, когато сме били обединени и сме имали цел. Ще обединявам, а няма да разделям, ще работя за съгласие по националните приоритети, каза още той. Плевнелиев допълни, че вече е дал заявка да е прагматичният президент на модерна България.

Гвардейският духов оркестър изпълни химна на България, по време на който 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

Първанов и Плевнелиев положиха венец пред паметника на Незнайния воин. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите за свободата на България.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.