Пропускане към основното съдържание

Как и защо сега арестуваха Младич

Сръбските власти отдавна са знаели къде се укрива издирваният от Трибунала в Хага генерал Ратко Младич и само се е чакало да дойде моментът той да бъде арестуван. Това заяви сръбският експерт по сигурността Зоран Драгишич по телевизия Б92.

„Акцията не ме изненада, имайки предвид, че властта е изправена до стената. Натиск имаше и преди, но този път беше ясно, като имаме предвид всички политически обстоятелства, че Младич представлява голям проблем за управляващата коалиция. Беше ясно, че е 12 без 5 и тази работа трябва да приключи“, каза Драгишич.

„Сърбия винаги го е смятала за народен герой, а сега, когато видя, че не може да отиде в Европа, тогава го предаде /на Хага/“, каза Мунира Субашич, председател на движението на майките от Сребреница и Жепа за босненско радио.

„Той всъщност не е арестуван, само е предаден“, каза Субашич.

Желко Комшич, член на колективното босненско президентство, подчерта, че е чакал тази новина от дълго време, но остава с впечатлението, че е избран подходящият момент за арестуването на Младич.

Според него става дума за политическа търговия и всичко е било планирано. Той припомни, че неотдавна Сърбия получи сериозни критики от Брюксел, а след седмица главният прокурор на Трибунала в Хага Серж Брамерц ще представи доклада си за сътрудничеството от страна на Сърбия.

Още по темата

Комшич каза, че подобна беше ситуацията и при арестуването на Радован Караджич, когато на Сърбия й беше необходим арест, за да напредне в приближаването си към ЕС.

„Всичко това говори, че през цялото време властите в Сърбия са знаели къде си намира Младич. Можели са да го арестуват, но не го направиха“, заключи Комшич и добави, че така е в модерната политика.

„Не вярвахме, че това някога ще се случи. Не вярвахме, че ЕС ще успее да накара Сърбия да направи това“, каза Наташа Кандич, директор на сръбския фонд за хуманитарно право за босненско радио.

Ратко Младич е арестуван в къща с жълта фасада в село Лазарево край сръбския град Зренянин. Акцията е проведена в 5,30 часа сутринта. Съседите твърдят, че операцията е протекла мълниеносно и те нито са чули, нито са видели нещо, съобщи РТС.

Младич не е оказал съпротива при арестуването. Той не се е бил дегизирал, не е имал брада, много е остарял.
Б 92 пише, че едната ръка на видимо остарелия Младич, който се е представял в Лазарево като Милорад Комадич, е почти неподвижна. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.