Пропускане към основното съдържание

Човешка грешка – вероятната причина за взривовете край "Петолъчката"

Човешка грешка – вероятната причина за взривовете край "Петолъчката"

Имало е нарушение на правилата за съхранение на боеприпаси в складовете, които се взривиха край  "Петолъчката", обяви пред bTV зам.-министърът на отбраната Валентин Радев.

По думите му вероятна причина за тежкия инцидент е човешка грешка. Не били спазени някои от предписанията за безопасността на труда.
Вчера около 14.36 часа в складове за утилизиране на боеприпаси, собственост на фирма "Берета Трейдинг", избухнаха поредица от взривове. До този момент в неизвестност са трима работници, 9 души са ранени и са на лечение в многопрофилните болници в Ямбол и в Сливен. 
Според зам.-министъра на отбраната в района на базата са намерени части от мобилни телефони, въпреки че работниците не са имали право да използват такива, докато работят със специфичната техника и боеприпасите.
Безпилотни самолети на Министерството на отбраната ще облетят днес района на складовете, ще бъдат пуснати
роботи за обследване на мястото на взривовете. Вероятно след това ще навлязат спасители с бронирана техника, за да издирят тримата работници, които са в неизвестност от началото на взривовете.
Още по темата
Те са били на смяна в момента на взривяването на първия склад за обезвреждане на боеприпаси. Установена е самоличността им.
"Вече знаем, че в хранилището е имало над 10 тона боеприпаси, което е по-голямо от допустимото количество. Най-вероятно има нарушения в правилата за съхранение", каза Валентин Радев и допълни, че е започнала проверка на документите на фирмата, стопанисвала склада.
Повече техника и военни експерти ще влязат в мястото на инцидента, когато изминат 24 часа от последния взрив.
Последният взрив, който са чули полицаите охраняващи район на "Петолъчката", е бил тази сутрин в 05.45 часа,
в 01.30 часа е имало друг, по-силен, съобщиха от полицията.
Осем души остават на лечение в болницата в Ямбол. Трима от тях са настанени в травматологията, двама са с фрактури на горните крайници. Един пострадал е с черепно-мозъчна травма, а двама -  с мозъчно сътресение.
Двама са в отделението "Уши, нос, гърло", те са получили увреждания на слуха вследствие на силните гърмежи по време на взривовете в складовото помещение. Всички пострадали са без опасност за живота.
В болницата в Сливен е настанен един мъж, той е в добро общо състояние, за него също няма никаква опасност. Той е консултиран от трима специалисти от "Пирогов". Пострадалият е с травма на гърба и със счупена ръка, след като тежка кутия го е ударила в гърба по време на взривовете.
Продължава да е отцепена 3-километрова зона за сигурност.  От полунощ до сутринта край Стралджа е сравнително спокойно, съобщиха от пресцентъра на общината.
Група от РИОСВ е в Лозенец и замерва въздуха и водата всеки час. Взетите проби доказват, че няма замърсяване, което представлява опасност за хората.
Представители на лаборатория при ВиК също са в района за микробиологични проби на водата. След като са готови резултатите, ще бъдат съобщени.
Във връзка с доказване щетите в Лозенец днес комисия ще започне оглед в селото.
Днес ЦДГ-Лозенец ще остане затворена. Учениците на СОУ "П.Яворов" от селото по желание на родителите ще бъдат извозени в Стралджа за училище.
Екипите, които осигуряват периметъра след инцидента в обекта за утилизиране на снаряди при „Петолъчката“, призовават гражданите, ако забележите осколки, боеприпаси или части от тях, веднага да сигнализират на тел. 112.
От телефона за спешни повиквания тази информация ще бъде предавана на експертите, ангажирани с обезопасяването на района.
Движението в района на пътен възел "Петолъчката" продължава да е отклонено и днес: от София за Бургас по главен път I-6 – през Ямбол – Средец – Бургас или с. Драгоданово - Зимница – Ямбол; от Бургас за София през Средец – Ямбол. Пътуващите за Котел минават през Сливен – Ичера- Градец – Котел. 


Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.