Пропускане към основното съдържание

ДПС скочи за майчиния език в училище, искат 4 часа турски

ДПС скочи за майчиния език в училище, искат 4 часа турски
ДПС поиска гаранция, че майчин език ще се изучава минимум по четири часа седмично в рамките на учебния план. Това каза заместник-председателят на ПГ на движението Лютви Местан при обсъждането на законопроекта за училищното и предучилищното образование на първо четене в парламента.


Местан посочи, че ДПС няма да подкрепи законопроекта, защото не е решен проблемът с изучаването и ползването на майчиния език.

Той отбеляза, че броят на децата, които изучават майчиния си език, намалява, защото качеството на образователната услуга е много ниско.

Зам.-председателят на ДПС отбеляза, че не приемат формулировката в проекта "може да изучава майчин език", както и разпределението на часовете да се утвърждава от министъра на образованието.

"Ще предложим радикални промени в статута на майчиния език между първо и второ четене", закани се Лютви Местан.

"Поставяме този въпрос наред със задължението да се усвои и ползва официалният език", добави той. По думите му не може да се говори за интеграция без съхранена идентичност.

В отговор министърът на образованието Сергей Игнатов посочи, че в законопроекта има други текстове, които защитават правото за изучаване на майчиния език.

"Нивото на преподаване на майчиния език вероятно някъде е лошо", добави той. Игнатов обаче се съгласи, че интеграцията изисква доброто владеене и на майчин, и на официален език.

От ДПС предлагат също назначаването на директорите на общинските училища да се съгласува с кмета на общината, която ги финансира.

Според движението приемствеността по отношение на защитените училища е едно от достойнствата на законопроекта.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.