Пропускане към основното съдържание

16-годишните ученици пият здраво

16-годишните ученици пият здраво
България заема първо място сред 36 държави по употреба на амфетамини сред 16-годишните ученици.



87% от младежите на същата възраст са употребявали алкохол поне веднъж в живота си, а 39% са пушили тютюневи изделия през последния месец.

Това показват данните от Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици ESPAD 2011, проведен в 36 европейски държави.

В проучването са участвали 105 хиляди ученици от 9 и 10 клас, като българските участници са били 2 217.

По употреба на наркотици страната ни се нарежда над средното ниво, като 26% от анкетираните са отговорили, че са опитвали някакъв наркотик. Във всички държави учениците, опитвали някакъв наркотик, отговарят,
че това е било марихуана или хашиш.

Челното място в това отношение държи Чехия, където 42 на сто от 16-годишните са опитвали тези наркотици. Най-ниска употреба е била регистрирана в Албания, Босна и Херцеговина, Молдова, Норвегия и Румъния.

10% от учениците у нас са употребявали канабис през последния месец. По този показател България е в челната десетка на класацията на ESPAD и попада във втората група по сериозност на засегнатите от употреба на канабис страни.

През 2011 средният процент на учениците в страните в Европа, участващи в изследването, пушили поне веднъж в живота си е 54.

В България това са 66% от младежите, 62% от момчетата и 71% от момичета. Най-ниска е употребата в Исландия (26%), Норвегия и Черна гора (30-37%).

Средният процент ученици, пушили през последните 30 дни, е 28%. В България това са 39% от учениците ( 33% от момчетата и 46% от момичетата), като сме на четвърто място сред страните от ESPAD. Особено ниски (под 15%) са пушилите през последните 30 дни в Норвегия, Албания, Черна гора и Исландия, където са пушили само 10% от учениците).

Алкохолът се възприема като лесно достижим за 16-годишните в европейските страни, участвали в изследването - около ¾ от учениците (73%) считат, че е лесно или много лесно да се снабдят с алкохол, независимо че в повечето от страните има рестриктивни закони срещу продажбата на алкохол на непълнолетни.

Във всички страни участвали в ESPAD, освен в една, 70 и повече процента от учениците са пили алкохол поне веднъж в живота си. В България поне веднъж в живота са пили някакъв алкохол 87% процента от 16-годишните, като това са 89% от момчета и 85% от момичета.

Данните за България сочат още, че 29% са употребявали алкохол 40 и повече пъти през живота си, което е над средното ниво за страните от ESPAD.

64% от българските 16-годишни ученици поне веднъж са пили алкохол през последния месец.

По-висока употреба на алкохол се наблюдава при учениците, консумирали алкохол 10 и повече пъти през последните 30 дни, т.е. средно всеки трети ден. Това са 15-18% от респондентите в Белгия, Германия и Малта. България се намира над средата на класацията с относителен дял от 11%, което на практика означава, че всеки девети 16-годишен младеж попада в тази група.

20% от българските ученици са се напивали поне веднъж през последния месец, това са 23% от момчетата и 18% от момичетата.

Средният процент за тежко епизодично пиене поне веднъж през последните 30 дни за страните от ESPAD е 39%. По този показател България се нарежда сред страните с по-висока употреба на 5 и повече питиета едно след друго. Почти половината от учениците (48%) посочват такава употреба, като това са 52% от момчетата и 43% от момичетата.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.