Пропускане към основното съдържание

Европейската комисия: Акционерите трябва първи да отговарят за закъсали банки

Европейската комисия ще предложи днес засилване правомощията на финансовите регулатори, за да се справят по-бързо със спасяването на закъсали банки и то с механизъм, в който акционерите, а не данъкоплатците, ще носят отговорност и ще дават помощни кредити.



Това е крачка към създаването на банков съюз в еврозоната, за какъвто Европейската централна банка настоява като средство за гарантиране бъдещето на единната валута. Дори да бъде одобрено обаче предложението на Брюксел, то ще се задейства чак през 2014г. - твърде късно, за да помогне на Испания, която е на ръба на това да поиска помощ от европейските антикризисни фондове.

Предложението предвижда по-тясна координация между държавите и правомощия да се принуждават акционерите на закъсали банки да поемат голяма част от загубите с цел да се избегне повторение на хаоса, последвал рухването през 2008г. на американската инвестиционна банка Lehman Brothers.

Проектът, заемащ 156 страници, с който разполага Reuters, предлага на банковите регулатори да се дадат права да действат така, че да не се налага изпаднали в капиталова неадекватност институции да бъдат спасявани с пари ва данъкоплатците.

Една по-тясна връзка между различните режими за обявяване в несъстоятелност, фалит и ликвидация, действащи в ЕС, би могла да бъде зародиш на единна схема за затваряне или спасяване на части от потъваща банка. Това е съществен елемент и от настояванията на управителя на ЕЦБ Марио Драги.

Така трябва да се стигне до общ за Европейския съюз режим за обявяване в несъстоятелност на банки. В него ще се описва ясно как държавите трябва да се подготвят за рухването на банка, как да събират парите чрез годишна такса за банковата система и как те средствата ще се използват за отпускане на спешни кредити или гаранции за изпадналите в затруднение.

Планът на Драги от три основни принципа предвижда:

- централен надзор над банките
- фонд за свиване на бизнеса или ликвидиране на големи кредитори
- общоевропейски гаранционен депозит.

Предвижда се принципите да действат за еврозоната, но няма как те да не засегнат и другите държави в Европейския съюз.

Но има и доста препятствия за преодоляване.

"Усилията на всички сега са насочени към настоящата криза. Не съм сигурен, че можем да си позволим лукса да мислим за постоянна рамка, докато къщата гори", коментира Никола Мерон от брюкселския институт Bruegel.

Германия отказва да се включи в единна европейска схема, която би я принудила да плаща разходите за рухването на банка вдруга държава. Великобритания, където финансовият сектор заема почти 10% от икономиката, ожесточено се съпротивлява срещу всеки опит Брюксел да наложи контрол над финансовите услуги в ЕС.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.