Пропускане към основното съдържание

БДЖ ни вози с нови влакове от 2014

БДЖ ни вози с нови влакове от 2014
Нови пътнически влакове ще бъдат купени през 2014 г. с европейско финансиране, съобщиха от Министерството на транспорта.


Това става възможно след като министър Ивайло Московски предложи БДЖ "Пътнически превози" да стане бенефициент по приоритетна ос 5 на Оперативна програма "Транспорт".

"Нашата страна трябва да положи усилия да модернизира и извади от тежката криза своя железопътен транспорт", подчерта Московски по време на Комитета за наблюдение на европейската програма.

По думите му един от механизмите за модернизация на БДЖ е купуването на нов подвижен състав, което може да стане чрез структурните фондове на ЕС.

"Заедно с инвестициите в железопътната инфраструктура, купуването на нови влакове ще даде съвсем нов европейско облик на българската железница", подчерта Московски.

На Комитета за наблюдение беше взето и друго важно решение - да започне и строежа на столичното метро от Младост 1 до Бизнес парка.

"Това става възможно благодарение на спестените средства от проведени тръжни процедури", отбеляза Ивайло Московски.

По думите му до сега са спестени около 55 млн. евро, които могат да бъдат инвестирани в новата линия.

Отсечката ще има 3 станции, дължината й е около 2,8 км и ще бъде изградена до края на програмния период, допълни министърът.

Същевременно от "Метрополитен" ЕАД съобщиха, че вече са във финална фаза по изграждането на отсечката от Обеля до бул. Черни връх, а пуснатата в експлоатациия линия между Младост и Цариградско шосе надхвърля прогнозите за превозени пътници

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.