Пропускане към основното съдържание

Не може име Северна Македония, ще кажат, че Благоевград е техен!

България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие
България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие, заяви пред ТВ+ премиерът Бойко Борисов.


Според него варианти за име на съседката ни като Северна Македония са абсолютно неприемливи, тъй като от географска гледна точка части от страната ни попадат в това наименование. А това е предпоставка за териториални претенции към България.

Бойко Борисов заяви: "При различни консултации, които са правени с нас, са обсъждани различни варианти. Повтарям, един от вариантите, който попадна при мен, беше за Северна Македония, ако не се лъжа, и аз казах, че това пък ние не бихме го приели, защото утре ще кажат, че Благоевград е македонски".

С тези думи Борисов потвърди вече заявената българска позиция срещу какъвто и да е вариант за името на Македония, съдържащ географско понятие.

Търсенето на име на Македония в географски план би могло да предизвика гражданско напрежение в България, това заяви точно преди година вече бившият ни държавен глава Георги Първанов.

"Давам за пример това, което се чува в последните дни – имена от типа Северна или Горна Македония трябва да се коментират с оглед на това, че част от Северна и Горна Македония е Пиринска Македония, която е на българска територия", каза тогава Първанов.

"Възниква въпросът – какво би казало населението от тази част на България? Но нека намерят нашите приятели общото наименование, ние, българите ще намерим начин да изразим своя конструктивна позиция", каза още Първанов.

България беше първата страна, която призна Македония - през януари 1992 г., при това под записаното в нейната конституция име – Република Македония.

Между Гърция и Македония обаче се води дългогодишен спор за името на Македония, тъй като според Атина Македония е име на географска област в Гърция и е част от собственото й национално историческо наследство. Въпреки дългогодишните преговори и международно посредничество все още не се вижда краят на този спор, поради който в официалните международни документи и отношения, включително в ООН и ЕС, Македония е назовавана Бивша югославска република Македония.

По повод спечелените избори за президент на Сърбия от националистически настроения Томислав Николич българският премиер Борисов заяви пред ТВ+, че уважава избора на сръбския народ и би работил с него и с най-вероятния бъдещ министър-председател - досегашния президент Борис Тадич.

Според Борисов не е проблем това, че Сърбия е кандидат за членство в ЕС, но в същото време, пострадала от бомбардировките на НАТО през 1999 г., не работи за евентуално свое членство в Алианса.

Бойко Борисов още веднъж подчерта, че България подкрепя всички страни от Западните Балкани по пътя им към евроинтеграция.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.