Пропускане към основното съдържание

Бойко Найденов: Намерена е плът, която потвърждава най-лошото

Бойко Найденов: Намерена е плът, която потвърждава най-лошото
В близост до кратера на мястото на взривения цех е намерен GSM. GSM означава, че са нарушени процедурите. Това заяви министъра на отбраната Аню Ангелов, цитиран от в. „Българска Армия” - Явно е, че са нарушени и самите процедури при манипулация с този снаряд, в резултат на който е възникнал взривът. Явно е според нашите експерти, че силата на взрива е с 10 т тротил еквивалент в самия цех. Това означава, че освен дейностите по утилизация, там са били складирани и други боеприпаси, което е в крещящо нарушение със съответните правила за съхранение на боеприпасите."


Отново във фокуса на печатните издания на 8 юни е експлозията в складовете за боеприпаси край стралджанското село Лозенец.

Според „Труд” в момента МВР и Министерството на отбраната си подават топката по въпроса кой носи отговорност за взривовете.

Главният прокурор Бойко Найденов заявява пред"24 часа”, че ще влезнат в разрушения цех, веднага след като периметърът бъде обезопасен. В отговор на въпроса дали има нови факти около изчезналите работници, Найденов казва: "Доколкото разбрах, са намерени парчета плът, което потвърждава лошите очаквания. Ще се правят ДНК експертизи, които със сигурност да установят на кого принадлежат. Според Найденов на този етап не може да се потвърди и че причината за взрива е използван GSM: "Един от тях действително беше включен, но дали е звънял, не знам."

Според експертът по сигурността към Стоична община Иван Бояджиев, урокът от Челопечене не е научен. Пред "Монитор" той обяснява: "В случая с взривовете край Лозенец има нещо тревожно - в съседни помещения са съхранявани оръжия, с които фирма "Берета трейдинг" търгува, и боеприпаси, предназначени за обезопасяване. Това е точното название на дейността, а не утилизация, която е латинска дума и означава използване на отпадъчен продукт за нови цели. Утилизацията включва много други дейности освен обезопасяването на взривове...

Предполагам, че в склада край Лозенец е имало много повече боеприпаси от допустимото. Той просто е бил претоварен.

Вторият взрив е бил с над 10 тона тротилов еквивалент, за сравнение ще ви кажа, че терористите взривяват една лека кола с 500 грама. Струпването на огромни количества боеприпаси и близо до тях на оръжие, е опасно, защото при взрив гърми всичко. Затова и почти всички сгради там са разрушени. Има и още едно нарушение Ц доколкото разбирам в самото помещение за обезопасяване е имало струпани боеприпаси, което също е недопустимо."

Общо 103 ракетни снаряда са заловени в микробус край Сливен, съобщава в днешния си брой "Стандарт". Най-вероятно те са изнесени от авиобазата "Безмер", а опасната пратка е била превозвана от двама мъже.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.