Пропускане към основното съдържание

Бенедикт XVI: Заради педофилите да обновим Църквата!

За "дълбоко обновяване на Църквата" призова папа Бенедикт XVI в послание до участниците в симпозиум в Рим, организиран от Римокатолическата църква по темата за педофилията, съобщи Франс прес.

Най-важно за християнската общност трябва да е утешаването на жертвите и то трябва да върви заедно с дълбоко обновление на Църквата на всички нива, заяви папата при откриването на срещата.

"Светият отец подкрепя и насърчава всички усилия, целящи да се отговори на постоянното предизвикателство за осигуряване на уязвимите деца и възрастни благотворна среда за техния човешки идуховен разцвет", отбеляза в посланието вторият човек във Ватикана - държавният секретар, кардинал Тарчизио Бертоне.

"Католическото духовенство трябва да съобщава в полицията за свещеници педофили", заяви на конференцията префектът на Конгрегацията по въпросите на вероучението кардинал Уилям Джоузеф Левада, цитиран от Ройтерс.

Църквата е длъжна да сътрудничи на изискванията на гражданското право при съобщаването за такива престъпления на съответните органи, каза Левада.

Асоциация на жертвите обаче разкритикува конференцията, заявявайки, че тя е само една фасада, и настоя Ватиканът да предаде документацията за сексуалните посегателства на Международния наказателен съд в Хага.

"След години на обещания, срещи и празни извинения Ватиканът не може да направи най-простото, евтино и полезно за децата нещо - да направи обществено достояние десетилетия критите досиета за духовници, вършили сексуални посегателства, и за хората, които са допуснали това да се случва", заяви Жоел Кастеикс от организацията "Мрежа на оцелелите след посегателства от страна на свещеници" (SNAP).

В четиридневния симпозиум в Рим под надслов "Към изцеление и обновление" участват около 200 души, сред които епископи, водачи на религиозни ордени, жертви на посегателства и психолози.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.