Пропускане към основното съдържание

Опасност от епидемия от хепатит и тиф в наводнените райони

Последствията от наводненията и позицията на финансовия министър Симеон Дянков за намаляване на лихвите по кредитите са основните теми в българския печат за 10 февруари.

Вестник "Труд” цитира проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология, която предупреждава, че замърсяването на питейната и кладенчовата вода от наводненията в Южна България може да стане причина за разпространяване на инфекциозни заболявания като дизентерия, хепатит А, салмонелоза и дори на коремен тиф.

"Викат ни на преглед с имейл" е друг акцент от страниците на вестника. От средата на годината НЗОК ще ни подсеща за всички прегледи и имунизации чрез имейл. Това предвижда надграждането на електронното пациентско досие, което институцията поддържа. Тъй като в момента достъпът до е-досие става само с електронен подпис, касата предвижда по-лесно и бързо влизане - чрез секретен код.

А до декември тази година всички линейки ще разполагат с електрокардиографи и чрез джиесем ще предават данните на пациента с инфаркт.

"Труд” обръща сериозно внимание и на намерението на финансовия министър Симеон Дянков за сваляне на лихвите по кредитите.

Подуправителят на БНБ Румен Симеонов обаче изрази съмнение, че предприетите от Дянков действия ще смъкнат лихвите, но по думите му поне ще ги направи по-прозрачни.Банкери пък определиха идеите като смехотворни. Проектът за промени вече е готов и до края на седмицата ще бъде публикуван за обсъждане.

"Зелената енергия е много скъпа за бедна страна като България. Възобновяемите източници и търговията с квоти ще оскъпят тока с над 20%”, заяви бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Констадинов пред "Класа”.

По мое мнение, ако до половин година управляващите не вземат решение какво да правят с проекта "Белене", е възможно и руснаците да се откажат от него. Когато говорим за инвестиции във възобновяеми източници на енергия, трябва да се помисли и за самата елмрежа. Тя не може да продължава да работи във вида си,
в който съществува в момента", смята експертът.

"ГЕРБ си гласува бюджета на София, не чу опозицията", пише "Дума".

От БСП определиха финансовия документ като тюрлюгювеч и отказаха да го подкрепят. Три часа бурни дебати и взаимни обвинения предшестваха приемането на сборния бюджет на София за 2012 г. в СОС.

Социалистите поискаха приходната и разходната част да бъдат увеличени с 82 млн. лв., които да отидат за нови детски градини, здравеопазване, социални дейности, култура и др.

"Бюджетът ви не е реалистичен, а консервативен и не отговаря на оптимизма на финансовия министър Симеон Дянков", коментира Жельо Бойчев от БСП.

"Новинар" анонсира с голямо заглавие на първа страница: "Заместници на Фандъкова прибирали тлъсти суми". Скандалните факти изнесе ексшефът на НСС ген. Атанас Атанасов, като става дума за зам.-кметовете на София Мария Бояджийска и Ирина Савина, който по думите на Анатаносв са получили хиляди от странична стопанска дейност.

"Властта трудно ще обори критиките на Брюксел до юли", пише "Сега". Два дни след като Еврокомисията обяви в доклад острите си критики към правосъдието и вътрешните работи, продължават споровете дали документът е положителен или не е най-лошият, откакто Брюксел наблюдава България по тази тема.
"24 часа" допълва по темата: "Мотаенето у нас изнерви Брюксел".

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.