Пропускане към основното съдържание

Държавното предприятие "Язовири и каскади" поема контрола над язовирите

Държавното предприятие "Язовири и каскади", което е част от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, ще поеме контрола на безопасността на всички язовири в страната. Това е било решено снощи на среща при премиера, съобщи по БНТ министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Експертите на "Язовири и каскади" ще подават сигнали за проблемните обекти и ще дават предписания какво трябва да се направи. "Ще им дадем брутални пълномощия", каза по БНТ премиерът Бойко Борисов.

Той уточни, че към "Язовири и каскади" ще се създаде звено, като "ДНСК за язовирите". То ще издава предписания за отстраняване на проблемите, като ако в определен срок те не бъдат изпълнение ще има санкции. "Отиват, отвиват изпускателните кранове, отварят шлюзовете, източват язовира, бутат стената и приключваме с този опасен обект", обясни принципа на работа Борисов. Щом един язовир не е ремонтиран, значи не им е нужен, добави премиерът.

"Абсурдна е ситуацията да не се знае чий е язовира. Като отида да ги бутна, тези язовири, ще разбера кой на кого е. Който изписква първи - негов е", каза още министър-председателя.

Борисов уточни, че не е против да се печели от водоемите, но никъде в концесионните им договори не било записано, че рибата е по-важна от хората. Премиерът уточни, че е решено контролът да се възложи на "Язовири и каскади", защото те имат експерти, техника и са почти военизирана структура. Проверките на водоемите би трябвало да приключат до месец, а цялата реорганизация се очаква да отнеме около една година.

Борисов уточни, че срещата при него снощи не е била извънредна. Тя е била планирана, за да се вземат мерки преди пролетта. Никой не предполагаше, че в тези студове ще се стигне до такава ситуация, уточни той.

Премиерът обясни, че реформата във ВиК сектора е много закъсняла, като сега за извършването и са нужни между 8 и 10 млрд. лева. В отговор на въпрос, дали те не могат да дойдат от Европа Борисов заяви: "Това с европейските фондове стана малко като "Добър ден". Той поясни, че парите от Европейските фондове са по няколко програми и проекта, и имат тавани от 8 млрд. "Ние отдавна в програмния период сме ги надскочили сега като проекти. Въпросът е как да ги усвоим всичките. Но няма такива проекти", каза още премиерът.

Снощи е било решено също Министерството на регионалното развитие и благоустройството да създаде регистър на всички водни обекти, включително микроязвирите. Започват проверки на всички малки водоеми в страната. На общините, който смятат, че нямат капацитет да се справят със стопанисването на язовирите, тяхна собственост, ще бъде предложено да ги върнат на държавата.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.