Пропускане към основното съдържание

Около 2000 язовира без надзор в България

Язовирите без надзор в България са около 2000, каза на пресконференция Георги Георгиев от Българската асоциация по мелиорации.

Вчера министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи, че в страната има около 3000 язовира, които ще се инспектират всяка година. Ще бъде направена пълна ревизия на състоянието им и пълна проверка на документите за поддръжката им.

„Най-страшното предстои, ако се повишат рязко температурите и падне още сняг, водата няма да може да се поеме от уплътнените от студа почви и от канализационните мрежи, прогнозира проф. Христо Етрополски от асоциацията.

Според специалистите опасностите се крият не само в скъсването на язовирни стени, но и в лошото състояние на дигите по Дунав, където се очаква голяма вълна от Европа и топенето на ледохода, както и в рисковите отводнителни системи в градовете.

Неработещите дренажни системи на хвостохранилищата са по страшни от проблема с язовирите, каза Етрополски. По думите му потенциално опасни са и реките, които ще потекат около обектите на бившия уранодобив.

Експертите смятат, че е необходимо още днес да започне преглед на малките язовири, речните корита, състоянието на дигите и канализационните мрежи и да се вземат мерки за възстановяването и почистването им.

Снегът, който сега се е натрупал в Рило-Родопския масив, е възможно в края на февруари или в началото на март при някое по-сериозно нахлуване на топли въздушни маси, да се стопи и да предизвика наводнение, подобно на това в долната част на река Марица и в Харманли.

Това прогнозира по-рано днес пред БТА доц. Добри Димитров, заместник-директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Според него при снеготопенето съществува опасност за наводнения в районите на Хасково, Харманли, Гълъбово, Свиленград, Кърджали или в по-ниските части на южните и югоизточните части на страната.

Добри Димитров напомни, че в този период на година ”доста често” топлото време не настъпва постепенно, а рязко - чрез частични затопляния, предизвикани от атмосферни циклони. Дали снегът ще се стопи бързо зависи не само от температурата на въздуха, но и дали затоплянето е съпроводено от дъжд или топъл вятър.

Попитан дали има опасност реките, които преминават през София, да предизвикат наводнения, ако са
по-пълноводни, той заяви, че има такава опасност за реките Лесновска, Банкенска и Владайска.

„Ако има по-сериозно затопляне в столицата и ако задуха фьон, и стопи набързо снега, районът на Сточна гара веднага ще се наводни, както и някои по-ниски части, смята хидрологът.

От Българската асоциация по мелиорации съветват малките язовири да бъдат картотекирани и паспортизиране, а управлението им да се централизира.

Като най-удачно според хидроинженерите е управлението на всички язовири, независимо от големината им, да се съсредоточи в държавна агенция, която да носи отговорността.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.