Пропускане към основното съдържание

Меглена Кунева: Правителството е в "код червено"!

На фона на неспиращото самохвалство на управляващите България получи най-негативния докладоткакто е член на ЕС.Това е позицията на бившия еврокомисар, сега лидер на сдружение "България за гражданите".

Меглена Кунева по повод междинния доклад по правосъдие и вътрешен ред, представен вчера вБрюксел.

"Основните критики са за липса на воля за борба с престъпността и справяне с корупцията.Този път управляващите трудно ще успеят да припишат всичко на съдебната система. В докладаясно се сочат техните отговорности", се посочва в позицията на Кунева.

Тя отбелязва, че за първи път комисията препоръчва цялостна реформа на ВСС и прокуратуратабез досегашната политическа намеса.Докладът отчита, че държавни институции (и в частност МВР, което е призвано да следи за спазването на законите) системно заобикалят реда за осъществяване на обществените поръчки,посочва Кунева.

Според нея в доклада се подчертава, че няма желание от страна на управляващите за изгражданена единна информационна система за борба с престъпността.За пръв път се акцентира върху честността на изборите.
В доклада се сочи, че купуването нагласове и прозрачността на финансирането на партиите е ясен белег за нежеланието инеспособността на управляващите да се „преборят с организираната престъпност и корупцията“, посочва още бившият еврокомисар.

"Брюксел ни казва онова, което всички знаем: управляващите в България не искат промяна. Сдружение „България на гражданите“ призовава управляващите от ГЕРБ да спрат с постояннитеоправдания, да признаят съществуващите проблеми и да намерят поне малко смелост за истински промени", заключва Кунева.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.