Пропускане към основното съдържание

"Газпром" призна за недостиг на газ за Европа

Руският газов гигант "Газпром" призна, че заради студа в страната не може да изпълни изцяло договорените доставки газ до Италия и Полша. Премиерът Владимир Путин е бил уведомен за ситуацията и не само не разкритикувал, но и одобрил действията на компанията монополист, който в предизборната атмосфера предпочета да осигури необходимия газ в регионите в страната, съобщи вестник "Комерсант".


Това може да доведе до влошаване на отношенията между Москва и Европа в сферата на енергетиката, до налагане на санкции на "Газпром", както и до ускорение в изграждането на газопроводите от Азия в Европа, които заобикалят Русия.

В събота на срещата на Путин и вицепремиера Игор Сечин с ръководството на "Газпром" е бил обсъден недостигът на доставки от газ за Европа. Андрей Круглов, който замествал шефа на компанията Алексей Милер, признал, че заради студа "Газпром" е принудена да намали доставките за Европа. Според него недостигът бил с 10% в частност в Полша и Италия, но сега нивото на договорените доставки било възстановено.

"Газпром" за пръв път признава, че не е в състояние да отговори на рекордното търсене в Европа и в Русия.

Миналата седмица в петък главният изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков заяви пред агенция Reuters, че доставките на руски газ за България и съседните й държави Гърция, Турция и Македония са намалели с една трета. Малко преди неговото изказване от Министерството на икономиката и енергетиката съобщиха, че "до момента не е ограничено подаването на природен газ и не е прекъсван газовият транзит към съседните държави".

В четвъртък изпълнителният директор на "Булгаргаз", Димитър Гогов заяви пред Капитал Daily, че потреблението на природен газ в България се е увеличило с 10-15% заради студовете от последните дни, а тези количества се компенсирали от запасите в газохранилището в Чирен и от местния добив, който обаче бил изключително малко

Украйна обвини в петък Русия, че е намалила преноса на природен газ за Западна Европа през нейна територия.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.