Пропускане към основното съдържание

Виното ще се произвежда само от винено грозде

Виното ще се произвежда само от винено грозде
До тон грозде на човек за преработка на домашно вино или ракия позволиха депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за виното и спиртните напитки.


Ако семейството е петчленно всеки член на домакинството ще има право да преработи за себе си до тон грозде, обясни изпълнителният директор на Агенцията по "Лозата и виното" Красимир Коев.

Той допълни, че най-честите нарушения, които агенцията открива са именно от количествата за лична консумация.

"Можеш да си направиш и 5 тона, ако сте 5-членно семейство, но нямате право да продавате без да сте се регистрирали. Защото има много злоупотребяват. Имали сме случаи по 50-60 тона вино в ей такива "семейства", допълни Коев.

Продажбата на ароматизирани вина пък ще бъде забранена.

Държавата реши, че вино може да се произвежда само от винено грозде. Затова контролните органи на Агенцията по "Лозата и виното" ще проверяват дали върху етикетите на спиртните напитки, пуснати в търговската мрежа, няма подвеждащо съдържание.

"Решихме, че виното ще се произвежда само от винено грозде. Да няма малинови вина, ягодови вина и подобни вина. Ако някой смята, че по някакъв начин сме го ощетили, сега е моментът между двете четения на закона в залата да си даде своите предложения", обърна се към производителите на вино изпълнителният директор на агенцията.

Коев все пак подчерта, че при писането на закона държавата се е ръководила от интереса на потребителите: "За да не се бърка потребителят постоянно. Защото понякога с огромни букви да е написано на етикета нещо, а с много ситен шрифт да бъде написано, че е ароматизирано вино с аромат на вино на еди кой си сорт. Което е абсолютна заблуда".

При производството на вино, ракия и мастика ще се спазват стандарти. За ракията ще бъде упомената, че се произвежда от грозде, а минималното съдържание на алкохол в нея е 40 градуса. Законодателите обаче оставиха забраната за засаждане на лозя у нас, наложена от евридирективите.

При нарушения масивите на нарушителите ще бъдат изкоренявани, а глобата е 12 хиляди евро.

В момента в България има 75 хил. хектара са лозя.

"Имаме и резерв, който може да се използва. Той е някъде около 30 хиляди хектара", обясни Красимир Коев.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.