Пропускане към основното съдържание

Папа Бенедикт XVI: Човечеството потъва в мрак

"Мракът, който реално заплашва човечеството, е фактът, че то може да види осезаемите материални неща, но не може да види накъде отива светът и откъде идва, къде е разликата между добро и зло", обяви папа Бенедикт XVI по време на Великденската меса във Ватикана.


По думите му тъмнината, която обгръща Бог и скрива ценностите, е реалната заплаха за съществуването на човечеството и на света като цяло.

Папа Бенедикт XVI се появи в базилика "Свети Петър" в съботната вечер, носейки голяма запалена свещ и така оповести началото на Великденската вечерня.

Главата на Римокатолическата църква, който навършва 85 години съвсем скоро, използва мобилна платформа, за да стигне до централната част на базиликата. Папата използва механизма, който му помага да се придвижва, от края на миналата година, припомня ДПА.

Десетки хиляди вярващи следяха церемонията извън църквата на огромни екрани, издигнати на площад Свети Петър.

В своето слово Бенедикт XVI посочи, че човекът често благоговее пред технологията, вместо да благоговее пред Господ.

"Ако Бог и моралните ценности, разликата между добро и зло, останат в мрак, всички наши светлини, които поставят в ръцете ни невероятни технологични постижения, не са толкова прогресивни, колкото опасни и излагат целия свят на риск", отчете той.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.