Пропускане към основното съдържание

София с нова и модерна централна гара

централна гара
Централната жп гара в столицата ще бъде изцяло обновена за 30 млн. евро, съобщиха от транспортното министерство. Работата по проекта ще приключи до края на 2014 г., когато приключва настоящият програмен период по оперативна програма „Транспорт".

Средствата са пренасочени към гарата от неосъществения интермодален терминал в столицата, чието местоположение бе счетено за неподходящо за дейността му. Транспортният министър Ивайло Московски бе категоричен, че Централната гара трябва да е модерна, чиста, климатизирана и никога повече хората да не се плашат, че ще отидат на гарата.
От Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) поеха ангажимента до края на 2012 г. да бъде изготвена апликационната форма и реалното строителство да е започнало. Фасадата на гарата ще бъде изцяло променена, като ще се използват предимно стомана и стъкло.
Вътрешното пространство ще бъде разделено на нива и ще бъде предоставено пространство за търговски център, заведения, зони за почивка и изчакване, както и гаров хотел. Пространството за пътниците ще бъде изцяло климатизирано, ще са направени подстъпи за инвалиди, асансьори, задължителните рампи, а сервизните помещения ще отговарят на натовареността на гарата.
Именно наличието на свободните пари от интермодалния терминал накараха транспортното ведомство да се откаже от концесионирането на гарата.
Министърът уточни, че може да бъде отдадено под наем предгаровото пространство, но след като бъде уточнена собствеността му. Там е нужно да бъдат изградени и паркинги.

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.