Пропускане към основното съдържание

7 млн. лева за електронните карти за таксуване в София

Хартиените билетчета в София ще изчезнат и ще бъдат заменени с нови електронни карти за таксуване. Те ще бъдат въведени до края на годината и ще струват на столичани 7 млн. евро.



Инвестицията в "умните" билети ще е чрез заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. Общината чака до дни банката да одобри книжата, за да бъде обявен конкурс за избор на доставчик, съобщава в. "Труд".

Системата ще бъде въведена във всички 600 превозни средства. Сега валидатори за електронни карти има само в тролеите и трамваите.

"Крайният резултат е един документ за всички видове транспорт", обясни зам.-кметът Любомир Христов.

Сегашните електронни карти за тролеи и трамваи ще продължат да се използват и с новата система.

Над 30-годишните автобуси "Икарус", който все още возят столичани по линиите на градския транспорт, ще бъдат заменени постепенно с нови "Мерцедес" и "Ман".

В строя все още по маршрутите са около 50 такива возила. През социализма те бяха най-масовото градско превозно средство у нас.

Плановете сега са в следващите четири години кметството да закупи 150 нови автобуса, които да тръгнат по маршрутите. В ход е и конкурс за доставка на 50 нови тролея.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.