Пропускане към основното съдържание

2020 година: Всеки четвърти на работа – ром

роми
Към 2020 година трудовият пазар у нас ще е съставен от около 23% роми. Данните обяви вътрешният министър Цветан Цветанов на кръгла маса по проблемите на ромите в Монтана.



Той коментира, че този факт задължава сегашната власт да образова ромските деца и да го подготви за времето, когато ще трябва да излязат на трудовия пазари да работят.

Според последното преброяване у нас живеят 325 343 роми, които съставляват 4,9 на сто от населението на България. При децата от 0 до 9 години обаче делът на ромите е много по-голям - 20,8 на сто. Във възрастовите групи от 10 до 19 години и от 20 до 29 години ромите са по 18,3 на сто от населението в страната, посочи Цветанов.

Монтана е регионът с най-голям дял на ромското население от всички жители - 12,7 на сто.

Приетата наскоро Национална стратегия за интегриране на ромите в периода 2012-2020 година залага секторни политики за интеграция.

С нея се слага край на подхода всеки ромски лидер да се опитва сам да спасява себе си и своята общност със срещи и ходатайстване пред министрите, кметовете и областните управители, разясни Цветанов.

Министърът коментира, че през последните 20 години политиците са идвали при ромите само преди избори, обещавали съм им разни неща, които после не са се случвали. Така се е стигнало до създаването на ромски гета, до изграждането на лоши трудови навици у ромите и до ранно отпадане на много ромски деца от училище.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.