Пропускане към основното съдържание

Обмислят забрана на отказа от топлофикация

топлофикация
Държавата е на път да ни наложи забрана за отказ от Топлофикация.
Идеята сподели днес зам.-министърът на икономиката Валентин Николов. Той призна, че споделя подобна промяна и изтъкна своите доводи.

"Когато си купите апартамент с централно топлоснабдяване, не трябва да използвате примерно въглища, където всички дишаме този прах, или електрическа енергия", заяви Николов.
Забраната за отказ от парно обаче не била обсъждана, тъй като и в момента в закона я има.
Заместник-министърът коментира, че паричният поток към топлофикациите бил "доста зле".
"Топлофикация София в момента има добри програми, а турбината, която ще повиши енергийната ефективност на дружеството, ще бъде готова до края на 2013 година. Ще очаквам съвсем скоро това да се отрази и на сметките и на топлоснабдяването на потребителите", каза той.
По думите му с въвеждането на месечното отчитане на ползваната топлоенергия ще падне крайната цена за потребителя, защото повишаването на доверието ще доведе до по-малко откази от ползването й.
"Като има повече потребители - цената пада, заключи зам.-министърът.
"Засега, докато няма други варианти, продължаваме да мислим, че всеки месец отчитане на парното е най-добрият от тях, а това може да стане по 2 начина - или отчетникът идва всеки месец да засича уредите, или това става чрез радиозасичане, което не е толкова скъпо", уточни Валентин Николов.
Ако отчитането стане с лично участие на служител и ако само едно семейство не пусне отчетника в дома си, това проваля месечното отчитане, добави зам.-министърът. Мислим как това да стане и кой да плати тези уреди за дялово разпределение, продължи той. При месечните отчети има два варианта кой да ги плаща - или топлофикационните дружества, или самият потребител. Ще има опция "по желание", но общо взето ще вървим към варианта месечно отчитане - етажната собственост сама трябва да реши, каза зам.-министърът. И Законът за етажната собственост трябва да бъде синхронизиран със Закона за енергетиката и промените в него, които съвсем скоро предстоят на второ четене.

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.