Пропускане към основното съдържание

Затвор, ако дадеш колата си на пиян или дрогиран

Пиян шофьор
Всеки, който даде колата си на пиян, дрогиран или неправоспособен шофьор, ще носи същата отговорност като него за причинена катастрофа с щети и жертви. Това предвижда проектът на правосъдното министерство за изцяло нов Наказателен кодекс, който да замени действащия от 1968 г, съобщава „Труд”.


В момента няма отделен текст, по който да отговарят онези, които дават ключовете на шофьори убийци.

Прокуратурата обикновено ги обвинява като помагачи, което не винаги се приема от съда.

Иначе в проекта за нов Наказателен кодекс почти няма намаления на присъдите за транспортни произшествия спрямо действащия. В някои случаи са добавени глоби като алтернатива на затвор до 1 и 2 години или пробация.

Най-голямото наказание за особено тежки катастрофи е 15 до 20 години или доживотен затвор.

Специален текст предвижда завишаване на присъдите за пияни или дрогирани шофьори, както и за такива, които бягат от местопроизшествието. Например за причинена смърт по непредпазливост на повече от едно лице наказанието от 2 до 10 години става от 3 до 12 години при употреба на алкохол, наркотици или при бягство.

В бъдещия НК обаче няма утежняващ текст за катастрофа на пешеходна пътека - нещо, за което настояха преди месец пред парламента майки на загинали деца, отбелязват от вестника.

По-ниски наказания за отвличане предвижда още новият проект.

Само две години след като санкциите бяха завишени драстично, екип от водещи специалисти по наказателно право ги намалява чувствително.

Ако в момента в най-тежките случаи - когато при отвличането е проявена особена жестокост или са поставяни условия, действащият НК предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода или дори доживотен затвор, сега се предлага най-тежкото наказание да е от 5 до 15 години лишаване от свобода.

В общия случай (когато няма никакви утежняващи вината обстоятелства) санкцията пада на от 2 до 8 години затвор, а в момента е от 3 до 10 години зад решетките

Новият Наказателен кодекс (НК), който трябва да замени действащия от 1968 г., беше публикуван от Министерството на правосъдието.

Той се състои от 561 члена, които уреждат всички престъпления в България. Министерството обяви, че до 15 май ще събира становища по проекта от институции и неправителствени организации. След това ще бъде проведена широка дискусия по текстовете.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.