Пропускане към основното съдържание

Радиаторът те прави крепостен селянин на Топлофикация

топлофикация
Парното и неговата бъдеща цена са водещи теми за повечето български вестници за днешния 11 април.
Пълно закрепостяване на гражданите и фирмите, които се отопляват с парно, са поискали част от топлофикационните дружества, анонсира под глава "Сега".


Идеята е с промени в Закона за енергетиката да бъде записано, че никой не може да се откаже от парно, ако е купил жилище или офис с централно отопление. Реално и в момента в закона има забрана за демонтаж на радиаторите. Съществува възможност обаче при съгласие на 2/3 от собствениците целият блок да се откаже от топлоподаването. Топлофикациите искат да се отмени точно тази възможност за избор, пише "Сега".

От две места очаква България по-сериозен добив на природен газ, твърди "24 часа". Първото място е находището при Девенци, което се проучва от американската фирма "Дейрек петролиум".

Вторият предполагаем източник на природен газ е от блок "Хан Аспарух", който започва на 15-20 км от границата с Румъния в дълбоко море и продължава към Бургас.

"След "Белене" остават консултантите" е заглавието на интервю в "Труд" с политолога Иван Кръстев. По думите му драмата е, че "Белене" е класически "политически проект, при който цената се мери не в левове или евро, не в произведен ток и конкурентност, а в рейтинги, политическа подкрепа и предизборни фойерверки".

Според политолога с отказа си България намалява енергийната си зависимост от Русия. "Но прекратяването на проекта "Белене" не означава автоматично намаляване на зависимостта от лобито на посредниците и консултантите, които контролираха българската енергетика през последните 20 години и които "помогнаха" да се
загубят над милиард лева публични средства.

Дано греша, но усещането ми е, че фирмите, които десет години консултираха проекта "Белене", в следващите 10 години ще работят и по "Козлодуй".

На първа страница "Стандарт" коментира: Ваната става лукс, а парното ще ни тежи като воденичен камък. По-висока цена на водата ще плаща всеки, който прахосва над лимита, ако бъдат въведени две различни такси за ползване на водата.

Лимит от 3,5 куб. м вода на месец ще има всеки българин от догодина, съобщава под глава "24 часа". При потребление до това количество водата ще се плаща по ниска цена, уточнява в интервю за изданието министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

В момента българите ползват между 1 и 5 кубика вода на месец. Оскъпяването ще идва от таксата за водоползване. В момента тя е 2 ст. на куб. м, но с промените ще бъде два вида - за спестовни и за прахосници.

В интервю за "Класа" Митко Георгиев, ректор на Химиотехнологичен и металургичен университет - София, подчертава, че добрите инвестиции мотивират младите да oстанат в България.

По повод отлива на специалисти Георгиев коментира, че производствената база на предприятията у нас е в недобро състояние. "Това е срамно. Как да мотивираме наш металург да остане? Младо момче или момиче, на което му предстои да се реализира в живота, да го мотивираме да отиде в този комбинат /бел. ред. - Кърджали/. Изключено е", смята Георгиев.

Пред "Стандарт" Калин Драганов, член на Управителния съвет на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти в България, прогнозира, че цените по морето тази година няма да севдигат.

"Зимният сезон беше много успешен, защото имаше много сняг. И според грубите данни, с които разполагаме, има ръст поне от 20 процента на зимните туристи", допълва Драганов.

За първи път в този парламент "Синята коалиция" ще подкрепи правителството при гласуване на вот на недоверие, подчертава "Сега". Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че сините депутати ще гласуват срещу вота на недоверие, поискан от БСП и "Атака" заради спирането на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".
Досега в подобни случаи сините гласуваха "въздържал се" или не участваха във вота.

Точно 1 800 180 лв. е раздал като бонуси президентът Георги Първанов на администрацията си за двата мандата. Парите са от бюджета на ведомството и през годините са различна сума.

Най-висока е през 2007 г., когато сумата за допълнителни възнаграждения и награди на служителите достига 311 091 лв. Това сочи справката, цитирана на страниците на "24 часа".

Според челото на "Телеграф" бизнес партньори на олимпийския шампион Гълъбин Боевски се опитват да сложат ръка върху бизнеса му. Щангистът беше задържан в края на октомври 2011 г. с 9 кг. кокаин на летище Сао Пауло.
Според полицейски източници преди да бъде арестуван, Боевски поел много финансови ангажименти към свои познати. Трите фирми, които се водят на името му, са натрупали задължения в размер на половин милион лева.

Законът срещу пушенето ще създаде огромна корупция, заявява пред "Новинар" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

"Новият закон ще създаде проблеми и с приходите в бюджета. България е в рискова ситуация, защото около десетина процента от приходите в хазната зависят от акциза на цигарите и ДДС-то. Така е у нас за разлика от ситуацията в други държави в ЕС, където този процент е само 1-2 на сто. Т.е. там те могат да си позволят да загубят целия си такъв акцизен приход и това няма да разклати икономиките им. Докато при нас всяка загуба от товаще се отрази катастрофално на общите ни пари.

Темата на "Преса" алармира, че търговците по пазарите поддържат с лимонтузу свежия вид на зелените салати, марули и репички. "Стандарт" допълва, че търговците ни "цакат с малки яйца". Плащаме за по-голям размер, а получаваме по-малки и "горим" средно с по 2-3 лева за една кора.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.