Пропускане към основното съдържание

Дянков развързва кесията за образование и култура

Следващият бюджет на страната ще бъде много по-щедър за училищата и културата, като вземе от МВР, отбраната и ДАНС. Такива били подготвените параметри на бюджет 2012, обяснил вицепремиерът Симеон Дянков пред Стандарт.

Субсидиите за култура се вдигат с 15-20%, а в системата на образованието средствата ще се увеличат с 10%.

В понеделник от Варна той дори заяви, че може да се мисли за увеличаване на доходите през първото полугодие на следващата година, но отказа да даде повече подробности, за да не се приеме изказването му като предизборен популизъм.

От януари се мисли и за увеличение на държавната субсидия за болниците, с което ще се подготви въвеждането на диагностично свързаните групи през 2013 г.

След октомври пък ще се решава как да се разпределят резерва на Здравната каса от 20 млн. лв. и около 40 млн. лв. от Министерството на здравеопазването.

Заради увеличената субсидия за образование, култура и здраве, парите за силовия сектор (МВР, ДАНС, отбраната, разузнаването) в бюджет 2012 ще бъдат намалени.

„Трябва да си зададем въпроса какво правят всичките тези служби, които тежат на бюджета повече, отколкото трябва. За какво ни е военно разузнаване и от кого ни пази - от Румъния ли, от Сърбия ли“, казал Дянков, цитиран от Стандарт.

Бюджет 2012 няма да се разисква от парламента през септември. Параметрите му ще се обсъждат след изборите.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.