Пропускане към основното съдържание

В Кърджали не смогват с изборните секции

Увеличава се броят на избирателните секции в община Кърджали със заповед на кмета Хасан Азис, съобщи БТА. Причината са повечето гласоподаватели в едно населено място.

Секциите се увеличават с девет и те ще са в селата Вишеград, Айрово, Опълченско, Рани лист, Глухар, Стремци, Широко поле, Невестино и Мост.

След промените в изборния закон, според който на всеки 1 000 души трябва да има една избирателна секция, се е наложило в тези населени места да се обособи втора за вота на 23 октомври.

Като пример от администрацията на общината сочат село Опълченско. Там избирателите са 1 262 и съгласно законодателството всички не могат да гласуват в неделния ден на едно място.

Затова се прави нова секция, която да поеме останалите 262-ма.

Аналогична е ситуацията и в другите осем населени места. Целта е да се улесни процесът на гласуването, като гласоподавателите да не бъдат лишени по административен път от правото си на избор.

Източник news.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.